Ова Интернет презнетација је покренута са циљем да поред промоције самог места и МЗ Чуруг омогући и бржу, модернију комуникацију како са грађанима наше месне заједнице тако и са свима другима који су заинтересовани за свакодневна дешавања, као и решавање животних проблема у Чуругу.
         Овде можете пронаћи актуелне информације о раду месне заједнице Чуруг, о дешавањима у нашем месту, а такође и много других занимљивости о њему.
         За оне који нас тек упознају, издвајамо да су у Чуругу рођени Тодор Илић - сликар, Милош Светић - писац, Лазар Пачу - политичар и државник, Јован Туцаков - научник и природњак, Петар Коњовић - композитор. Посебан раритет представља то што је у Чуругу рођено 17 академских сликара...
     
 
Актуелно   Локалне вести   Матичне службе Општина Жабаљ   Систем 48 сати Туристичка понуда    Привреда    Инвестиције   Контакт

 

Актуелно
МЗ Чуруг
Упознајте Чуруг
Привреда
Друштво
Култура
Спорт
Магазин Равница
Контакт

Електронска пошта
Webmail
www.curug.rs


Магазин Равница
Туристичко - пословни информатор Шајкашке
www.ravnica.info

Пољопривреда

        Како је ово претежно пољопривредни крај та грана привреде је и најизраженија. Пољопривреда у читавој Бачкој се у прошлости, а и данас заснива на сточарству и земљорадњи. Према подацима до пред сам крај XIX века пшеница се сејала и косила ручно. Коса и срп су били главне алатке. На њивама су се правиле „крстине", и ту се пшеница сушила неколико дана. Потом се одвозила кући и денула у камаре. Вршидба се обављала такође ручно или са коњима. У овом периоду имућнији људи су имали и „тријере" (ручне ветрењаче) за извејавање прашине и нечистоће из пшенице. Пшеница се млела ручним жрвњем, да би касније жрвањ окретали коњи, а убрзо су се изградиле и прве суваче на коњски погон. У Чуругу су постојале две суваче: Грује Кнежева - Чимбурева и Јоце Катића. Ове суваче су истовремено радиле и као уљаре („олајнице") за сунцокрет, бундевино семе и уљану репицу.
        Прве вршалице „дрешови" појавиле су се у Чуругу деведесетих година X
IX века. Њих су покретале парњаче („локомобиле") које нису имале властити погон. Почетком XX века нагло су ојачали великопоседници који су располагали са више од једне трећине од укупног земљишног фонда у атару. После Првог светског рата спровођењем аграрне реформе и последњи већи пашњаци су преорани који су остали неиздељени после сегрегације. Аграрном реформом која је изведена после Првог светског рата добровољци у Бачкој добили су највеће површине некадашње великопоседничке земље, док су оптана, колонисти, аутоколонисти и избеглице добили знатно мање.     
        Развој ратарства између два рата добио је нови правац. Наиме, дошло је до промене у сетвеној структури и увођења првих агротехничких мера. Површине под житима се смањују, а повећавају се површине под индустријским културама и крмним биљем. У овом периоду такође се оснивају задруге у Чуругу. Свакако да је најинтересантнија била „Ратарска задруга" основана 1929. године. Задруга је основана са циљем да се прикупе средства задругара за потребе изградње шећеране у Чуругу. Међутим, остало се само на покушају.
       
У Чуругу се земљорадња знатно усавршила. Коњи су постали главна запрега, а доста је набављено прикључних машина: гвоздени плугови, дрљаче, бране, сејалице и др. Пред сам Други светски рат у Чуругу је било 34 вршалице. У овом периоду граде се и први млинови. Они су потисли ветрењаче. Пред Други светски рат било је три млина у Чуругу. Занимљиво је истаћи да је Ђура Смиљански на млин монтирао један мањи генератор (1925. године) и тако започео електрификацију Чуруга.

 

Кликом на линк "Додајте свој коментар" добићете формулар
путем којег можете написати свој коментар.

Додајте свој коментар

Укупно: 1 чланак(a).

Sanacija crkve sv. Vaznesenja Gospodnjeg
Čurug 2009.

Најновије на сајту:

Састави Савета месних заједница у местима жабаљске општине
Епископ Порфирије освештао ново звоно за Световазнесенски храм у Чуругу
Одржан Збор грађана МЗ Чуруг
Збор грађана Чуруга
Активности МЗ Чуруг у отклањању последица актуелних временских непогода
Извештај о раду Месне заједнице Чуруг у 2010. години
Сеоски турнир у малом фудбалу
Омладинска лига „Rowing“
Завршена Чурушка регата 2009.
Традиционална Чурушка регата

Чурушка регата

executed at 0.0242s