Ова Интернет презнетација је покренута са циљем да поред промоције самог места и МЗ Чуруг омогући и бржу, модернију комуникацију како са грађанима наше месне заједнице тако и са свима другима који су заинтересовани за свакодневна дешавања, као и решавање животних проблема у Чуругу.
         Овде можете пронаћи актуелне информације о раду месне заједнице Чуруг, о дешавањима у нашем месту, а такође и много других занимљивости о њему.
         За оне који нас тек упознају, издвајамо да су у Чуругу рођени Тодор Илић - сликар, Милош Светић - писац, Лазар Пачу - политичар и државник, Јован Туцаков - научник и природњак, Петар Коњовић - композитор. Посебан раритет представља то што је у Чуругу рођено 17 академских сликара...
     
 
Актуелно   Локалне вести   Матичне службе Општина Жабаљ   Систем 48 сати Туристичка понуда    Привреда    Инвестиције   Контакт

 

Актуелно
МЗ Чуруг
Упознајте Чуруг
Привреда
Друштво
Култура
Спорт
Магазин Равница
Контакт

Електронска пошта
Webmail
www.curug.rs


Магазин Равница
Туристичко - пословни информатор Шајкашке
www.ravnica.info

Налазишта

Налазиште - циглана „Пролетер“   

Налази се северозападно од насеља, у непосредној близини „Мртве Тисе”, десно од пута Чуруг - Бачко Градиште. Циглана се налази на уздигнутом терену старе обале Тисе познатом под називом „Горњи Бороњ". Године 1955. приликом копања земље за циглану нађени су гробови на дубини 1,5 м са гробним прилазима. М. Славнић на основу начина сахрањивања сматра да гробови припадају етничкој групи Јазига и да се могу датовати у доба римске доминације.

Налазиште циглана - „Обнова“    

Налази се на јужном делу насеља лево од пута Чуруг - Жабаљ на парцели кат. чест. бр. 4002, 4003. Циглана данас не ради. Године 1955. приликом копања земље за циглану нађен је келтски гроб са гробним прилазима. Југоисточно од циглане поред десне обале Тисе („Мртва Тиса") изнад Чурушког великог рита - у профилу који се уздиже 6,5 т од рита налазе се земунице и житне јаме са латенском керамиком.

Налазиште - потес „Градиште“    

Налази се југозападно од насеља, на граници између надаљског и чурушког атара, удаљено око три километра од насеља. На површини обрадиве земље у близини некадашњег речног корита Тисе („Мртва Тиса") налазе се фрагменти касно средњовековне керамике (14 - 18 век).

Потес „Слатина“    

Налази се јужно од насеља, а лево од пута Надаљ – Чуруг, поред леве обале Јегричке. На овом потесу налази се у близини салаш В. Рајкова хумка „без имена“ на парцели кат. чест. бр. 6207/1 са котом 82.00. На хумци нема никаквих трагова насеља, осим врло ретких фрагмената латенске и касно средњовековне керамике.

Потес „Шевина хумка“    

Налази се југозападно од насеља, десно од пута Чуруг - Бачко Градиште и потеса где се налази тзв. „Шевина хумка" на парцели кат. чест. бр. 6337 са котом 83.00. На површини земље где се налазе виногради нема никаквих остатака археолошког материјала. 

Потес „Бороњ“ (Чурушки виногради)    

Налази се северозападно од насеља, према Бачком Градишту, лево и десно од пута Чуруг-Бачко Градиште, од Римских Шанчева до некадашњег корита Тисе („Мртва Тиса"). Земљиште између железничке пруге, пута Чуруг - Бачко Градиште и старог корита Тисе назива се "Чурушки виногради". На месту где је некадашњи ток Тисе правио окуку према путу Чуруг - Бачко Градиште налазе се трагови вишеслојног праисторијског насеља, које је имало погодан положај на окуци некадашњег речног корита Тисе. 

Потес „Рит“ („Виногради“)    

Налази се југоисточно од насеља, лево од пута Чуруг - Жабаљ, поред десне обале некадашњег корита реке Тисе. Извршено је реконструисање дуж гребена над ритом са котом 81.00 од некадашње циглане „Обнова“ до салаша Ивковић Ђоке. Нађени су фрагменти латенског насеља са керамиком и кућним лепом.

 

Кликом на линк "Додајте свој коментар" добићете формулар
путем којег можете написати свој коментар.

Додајте свој коментар

Укупно: 1 чланак(a).

Sanacija crkve sv. Vaznesenja Gospodnjeg
Čurug 2009.

Најновије на сајту:

Састави Савета месних заједница у местима жабаљске општине
Епископ Порфирије освештао ново звоно за Световазнесенски храм у Чуругу
Одржан Збор грађана МЗ Чуруг
Збор грађана Чуруга
Активности МЗ Чуруг у отклањању последица актуелних временских непогода
Извештај о раду Месне заједнице Чуруг у 2010. години
Сеоски турнир у малом фудбалу
Омладинска лига „Rowing“
Завршена Чурушка регата 2009.
Традиционална Чурушка регата

Чурушка регата

executed at 0.0127s