Ова Интернет презнетација је покренута са циљем да поред промоције самог места и МЗ Чуруг омогући и бржу, модернију комуникацију како са грађанима наше месне заједнице тако и са свима другима који су заинтересовани за свакодневна дешавања, као и решавање животних проблема у Чуругу.
         Овде можете пронаћи актуелне информације о раду месне заједнице Чуруг, о дешавањима у нашем месту, а такође и много других занимљивости о њему.
         За оне који нас тек упознају, издвајамо да су у Чуругу рођени Тодор Илић - сликар, Милош Светић - писац, Лазар Пачу - политичар и државник, Јован Туцаков - научник и природњак, Петар Коњовић - композитор. Посебан раритет представља то што је у Чуругу рођено 17 академских сликара...
     
 
Актуелно   Локалне вести   Матичне службе Општина Жабаљ   Систем 48 сати Туристичка понуда    Привреда    Инвестиције   Контакт

 

Актуелно
МЗ Чуруг
Упознајте Чуруг
Привреда
Друштво
Култура
Спорт
Магазин Равница
Контакт

Електронска пошта
Webmail
www.curug.rs


Магазин Равница
Туристичко - пословни информатор Шајкашке
www.ravnica.info

МИЛОШ ЦВЕТИЋ

(1845-1905) Драмски уметник, редитељ и писац
        Рођен је у Чуругу 26. јуна 1845. године. У раној младости почео се најпре бавити трговином, али је то убрзо напустио и учио школу. Још као ђак волео је позориште, те је као седамнаестогодишњак ступио у „Кнежевићеву позоришну дружину", а већ након пола године улази у Српско народно позориште у Новом Саду у коме је остао само неколико месеци. Од средине 1863. године до почетка 1869. мењао је неколико позоришта - од Чакићеве позоришне дружине, преко једног приватног позоришта у Шапцу, Београдског Народног позоришта, поново Српског народног позоришта у Новом Саду, затим у Хрватском казалишту одакле се 1. априла 1869. године поново враћа у Народно позориште у Београд. У Народном позоришту, Милош Цветић је постигао врло лепу позоришну каријеру - постао је један од његових првака, редитељ и драмски писац. Играо је носеће улоге у бројним позоришним комадима и при томе гостовао неколико пута у Српском народном позоришту у Новом Саду са запаженим улогама у неколико најбољих драма онога времена - при томе два пута као Немања у истоименој драми којује сам написао. У том периоду - априла 1882. године у Народном позоришту давана је француска драма Рабагас у којој је играо и Цветић. Представи је присуствовала и краљица Наталија Обреновић.
        Поред запажених глумачких остварења, Цветић се истакао и као драмски писац - нарочито историјских драма: Немања, Милош Велики, Лазар, Душан Силни, Тодор од Сталаћа, Карађорђе - које су приказиване на позорницама у Србији и садашњој Војводини. Цветићев позоришни комад Карађорђе адаптирао је за снимање филма Чича Илија Станојевић, познати глумац Народног позоришта у Београду, а на дан 23. октобра 1911. године премијерно је приказан у Београду као наш први играни филм.    
        Милош Цветић настрадао је трагично - прегажен коњском запрегом и умро у Београду 16. децембра 1905. године.

 

Кликом на линк "Додајте свој коментар" добићете формулар
путем којег можете написати свој коментар.

Додајте свој коментар

Sanacija crkve sv. Vaznesenja Gospodnjeg
Čurug 2009.

Најновије на сајту:

Састави Савета месних заједница у местима жабаљске општине
Епископ Порфирије освештао ново звоно за Световазнесенски храм у Чуругу
Одржан Збор грађана МЗ Чуруг
Збор грађана Чуруга
Активности МЗ Чуруг у отклањању последица актуелних временских непогода
Извештај о раду Месне заједнице Чуруг у 2010. години
Сеоски турнир у малом фудбалу
Омладинска лига „Rowing“
Завршена Чурушка регата 2009.
Традиционална Чурушка регата

Чурушка регата

executed at 0.0316s