Ова Интернет презнетација је покренута са циљем да поред промоције самог места и МЗ Чуруг омогући и бржу, модернију комуникацију како са грађанима наше месне заједнице тако и са свима другима који су заинтересовани за свакодневна дешавања, као и решавање животних проблема у Чуругу.
         Овде можете пронаћи актуелне информације о раду месне заједнице Чуруг, о дешавањима у нашем месту, а такође и много других занимљивости о њему.
         За оне који нас тек упознају, издвајамо да су у Чуругу рођени Тодор Илић - сликар, Милош Светић - писац, Лазар Пачу - политичар и државник, Јован Туцаков - научник и природњак, Петар Коњовић - композитор. Посебан раритет представља то што је у Чуругу рођено 17 академских сликара...
     
 
Актуелно   Локалне вести   Матичне службе Општина Жабаљ   Систем 48 сати Туристичка понуда    Привреда    Инвестиције   Контакт

 

Актуелно
МЗ Чуруг
Упознајте Чуруг
Привреда
Друштво
Култура
Спорт
Магазин Равница
Контакт

Електронска пошта
Webmail
www.curug.rs


Магазин Равница
Туристичко - пословни информатор Шајкашке
www.ravnica.info

Риболов

        Подаци о риболову као грани привреде су врло оскудни, а може се само претпоставити да су се уловом рибе бавили многи становници још од самог постанка Чуруга. То им је омогућавала, пре свега река Тиса, као и многе друге веће површине вода којих је било задоста у непосредној близини Чуруга. У време постојања Шајкашког батаљона рибарство је такође било развијено, јер Тиса је била богата рибом, а посебно у пролеће када се излије па се у многим увалама задржи риба што је омогућавало њено лако изловљавање. Риба се ловила најчешће мрежама, заградама, вршкама од прућа, затим „кецама" које су се вукле по каналима и кубицима уз Тису или на неки други начин.


        Војне власти Аустроугарске су ловишта издавала у закуп. Забележено је да су извесни Пабстман и чурушки трговац Петар Каначки 1813. године закупили ритска ловишта рибе и Џигуру у Чурушком риту. Али, градњом насипа и исушивањем рита нестају многе мочваре па самим тим и риболов. Риболовство је била веома атрактивна делатност и у периоду између два светска рата. Ради експлоатације риболова образована је Рибарска задруга са седиштем у Старом Бечеју. У оквиру ове задруге као чланице била су удружења из многих потиских села. Тако је и Потиско рибарско удружење из Чуруга било у саставу ове задруге. Чуружани нису били задовољни својим статусом у Задрузи и у више наврата су покушавали да се издвоје и оснују своју задругу. То им је успело тек 1937. године, а 1938. оснива се Рибарска задруга у Чуругу. Наиме 2. јула 1938. на Оснивачкој скупштини за председника Задруге изабран је Петар Ђетваи, а за потпредседника Тодор Срећков, обојица ратари. Поред председника и потпредседника, за чланове Управног одбора Задруге изабрани су још и Лазар Павковић, трговац, Јован Варга, гостионичар, Стеван Црни и Рада Лазић, обојица ратари.
        У Чуругу је постојало и организовано, вештачко узгајање рибе и рибље млађи на рибњаку који је саграђен непосредно поред Старе Тисе. Међутим, вештачки одгој рибе, и поред добрих услова, није заживео. Средином осамдесетих година у циљу развоја спортског и туристичког риболова на постојећем рибњаку. адаптирани су објекти, а део корита Старе Тисе, од моста према „форланту" у дужини од око једног километра, преградио се. У ограђени део Старе Тисе убачено је доста рибе, а врло леп природни амбијент околине, као и чиста и незагађена вода пружали су све услове да се развију сви видови спортско-рекреативног риболова. Врло брзо Чурушко риболовиште је постало стециште многих љубитеља риболова и заљубљеника природе. Организовани су многи сусрети и такмичења риболоваца, али не задуго. Већ крајем осамдесетих и почетком деведесетих година, због познатих друштвено-економских прилика рибарење у овом ловишту постепено јењава и на крају потпуно престаје сваки организовани вид спортског риболова на овом делу Старе Тисе.
       
Данас се многи Чуружани баве риболовом, али најчешће у виду рекреативне забаве, а врло мало ради продаје уловљене рибе. У Чуругу нема рибњака нити било каквог организованог одгоја рибе, мада постоје сви природни ресурси за вештачки одгој свих врста речне рибе. Одгој рибе у рибњацима би сигурно доносио значајне приходе.

 

Кликом на линк "Додајте свој коментар" добићете формулар
путем којег можете написати свој коментар.

Додајте свој коментар

Sanacija crkve sv. Vaznesenja Gospodnjeg
Čurug 2009.

Најновије на сајту:

Састави Савета месних заједница у местима жабаљске општине
Епископ Порфирије освештао ново звоно за Световазнесенски храм у Чуругу
Одржан Збор грађана МЗ Чуруг
Збор грађана Чуруга
Активности МЗ Чуруг у отклањању последица актуелних временских непогода
Извештај о раду Месне заједнице Чуруг у 2010. години
Сеоски турнир у малом фудбалу
Омладинска лига „Rowing“
Завршена Чурушка регата 2009.
Традиционална Чурушка регата

Чурушка регата

executed at 0.0142s