Ова Интернет презнетација је покренута са циљем да поред промоције самог места и МЗ Чуруг омогући и бржу, модернију комуникацију како са грађанима наше месне заједнице тако и са свима другима који су заинтересовани за свакодневна дешавања, као и решавање животних проблема у Чуругу.
         Овде можете пронаћи актуелне информације о раду месне заједнице Чуруг, о дешавањима у нашем месту, а такође и много других занимљивости о њему.
         За оне који нас тек упознају, издвајамо да су у Чуругу рођени Тодор Илић - сликар, Милош Светић - писац, Лазар Пачу - политичар и државник, Јован Туцаков - научник и природњак, Петар Коњовић - композитор. Посебан раритет представља то што је у Чуругу рођено 17 академских сликара...
     
 
Актуелно   Локалне вести   Матичне службе Општина Жабаљ   Систем 48 сати Туристичка понуда    Привреда    Инвестиције   Контакт

 

Актуелно
МЗ Чуруг
Упознајте Чуруг
Привреда
Друштво
Култура
Спорт
Магазин Равница
Контакт

Електронска пошта
Webmail
www.curug.rs


Магазин Равница
Туристичко - пословни информатор Шајкашке
www.ravnica.info

Стара Тиса

Крајем прошлог века започети су велики радови на регулисању речног корита Тисе.


        Дужина корита Тисе, од њеног изворишта у западном подручју Карпата до ушћа у Дунав код Сланкамена, износила је, пре регулације, 1429 км. Након изведене регулације речни ток је скраћен за 452 км, тако да дужина Тисе сада износи 977 км. Површина слива (Вујевић, 1906) износи 153.220 км2. Током регулације речног корита Тисе највећи број меандара је вештачким путем одсечен од реке, а од њих су настале мртваје. Умртвљени меандри или мртваје (Букуров, 1948) представљају стари ток Тисе, који је, услед скраћења речне дужине, остао са леве или десне стране корита. Мртваје око Тисе називају се „Стара Тиса” или „Мртва Тиса”. Мртва Тиса или Чурушки меандар налази се са десне стране данашњег тока Тисе, између Бечеја, Бачког Градишта и Чуруга, по ком је добила и назив, с обзиром на то да се поменуто насеље налази уз десну обалу Мртве Тисе. Мртва Тиса је највећи регулисани меандар који је, прокопаним каналом од 7,2 км и насипом, 1858. године одвојен од Тисе. Дужина формиране мртваје износи 24,3 км, ширине корита око 100 м и дубине неколико метара. Између старог и новог тока Тисе налази се Бисерно острво, пољопривредно земљиште изузетног квалитета за гајење повртарских култура, за воћарство и виноградарство, где се узгаја чувено вино “Крокан”. Мртва Тиса богата је квалитетном водом, а разлог томе је одсуство загађивача и индустрије у близини, а и није у никаквој вези са речним током. Затрпавање корита обавља се веома споро и то иструлелим биљкама и субаерском прашином. Због тога ће Стара Тиса још дуго егзистирати као флувијално језеро. Водостај на Старој Тиси зависи углавном од колебања изданске воде, колебања нивоа водостаја Тисе и количине атмосферских талога.


        Због свог географског и хидролошког положаја, биљног и животињског света који је на Мртвој Тиси у многоме очуван, овај локалитет представља потенцијалну природну вредност. Како би се очувале и унапредиле природне вредности овог простора, некадашњег живог корита Тисе, а сада најдуже Тисине мртваје, неопходно је, у што краћем року, обезбедити његову законску заштиту.

Comments

 • Nemam ništa protiv bilo koga ako je sportski ribolovac.Ali preko puta vikend naselja dolaze tipovi koje neinteresuje očuvanje reke.Ostavljaju razne otpatke i odu baš ih briga jer tu nemaju ništa. Pečenje rakije od onih koji đibru bacaju u reku je veliki problem.Nema inspekcije da to reši.Pa ako neko od inspektora ili nadležnih ovo pročita neka nešto preduzme.
  (Misa, 16-Jan-2009 05:25:56 PM)
 • Lepe su vam ove fotografije sa Tise. Zna li se ko je autor?
  (žvane, 22-Jan-2010 09:17:28 PM)
 • Мислим да ниво воде регулишу највећим делом(99%)пумпе рибњака!
  (петар, 20-Nov-2010 10:35:44 PM)
 • Добар дан, хтео бих да Вас питам,ако је меандар Стара Тиса код Чуруга проглашен парком природе под управом државе,ко је надлежан за контролу стараоца на водом или његову промену,у овом случају то је ЈП,,КОМУНАЛАЦ,,Бечеј? Јер ми је нелогично да почев од прошле колико ми љубитељи природе,пецароши,викендаши...примећујемо да дотичним парком природе под управом државе,,управља,,уместо ЈП,,КОМУНАЛАЦ,,велики број криволоваца(мрежароши,струјароши)! Те Вас молим у моје име,а у име многобројних других,да нас упутите на пут који би довео до промене садашњег корисника воде,јер садашњи стараоц је допринео катастрофалном стању рибљег фонда(не испуњавањем обавеза,порибљавања,заштите саме воде од криволова,не исплате плата рибочуварима) и остале фауне дозвољавањем даљне несметане изградње викендица и урушавање приобаља од наведених у тексту!
  (petar, 6-Nov-2011 08:57:36 PM)
 • ovo kao da je moj ponton slikan.Volim Tisu ali od kada je covek poceo da kontrolise prirodu sve je propalo.Vozio sam camac a sada kada sam bolestan i treba zabranili su a i ribe nema kao sto je bilo.Zao mi je ali sve se radi naopacke.Tako se necuva nasa Mrtva Tisa.Pozdrav
  (srdjan, 5-Dec-2011 04:01:59 PM)
 • Curuzani preferiraju termin "STARA TISA", lepsi je i tacniji jer u njoj ima toliko zivota... Kad vidite nekog da krade ribu - PRIJAVITE GA NA 92!!, makar vam i otac bio. Samo tako se cuva blago. Hvala :)
  (Okrojsa, 31-Jan-2012 12:46:10 AM)
 • Moje mišljenje je da Stara Tisa sa okolinom predstavlja atraktivan lokalitet, za koji turisti nažalost malo znaju. Po meni, neophodno je obnoviti staru vetrenjaču, ubaciti unutra nacionalni restoran, na obali Tise izgraditi prostor, za recimo izdavanje sandolina, čamaca, itd... Sve to na kraju agresivnije reklamirati, i to je to...
  (Dušan, 11-Jun-2012 11:07:52 PM)
 • Не могу да верујем,да Чуружани НЕ ВИДЕ каква им је лепота ту пред носом и не поведу више рачуна о заштити саме Старе Тисе,приобаља и рибљег фонда,поготово на заштити од рибокрађе!Да је овакво богатство неком на западу,како би то било заштићено! Замислите само ту логику оног ко поставља мреже,остао сам без посла?!Па и ја сам на бироу пета година,па не идем да крадем,убијам,дилеришем...да бих прехранио породицу! Закон постоји,зна се колика је робија за рибокрађу,кад буде на целој територији државе Србије таквих,,спортских риболоваца,,осуђено на казне затвора,тешко да ће коме пасти на памет да иде на робију за 20,30,50... и више килограма рибе на робију! Па шта мислите,да су на западу културнији од нас зато што су културни?Кад вас дебело ударе по џепу...онда ћете следећи пут пре него што то исто поновите ДОБРО размислити! Зато Чуружани чувајте то богатство какво имате у свом атару,искрен поздрав за Чуруг од заљубљеника до гроба у Стару Тису!
  (национале, 17-Jun-2013 09:42:11 AM)
Кликом на линк "Додајте свој коментар" добићете формулар
путем којег можете написати свој коментар.

Додајте свој коментар

Sanacija crkve sv. Vaznesenja Gospodnjeg
Čurug 2009.

Најновије на сајту:

Састави Савета месних заједница у местима жабаљске општине
Епископ Порфирије освештао ново звоно за Световазнесенски храм у Чуругу
Одржан Збор грађана МЗ Чуруг
Збор грађана Чуруга
Активности МЗ Чуруг у отклањању последица актуелних временских непогода
Извештај о раду Месне заједнице Чуруг у 2010. години
Сеоски турнир у малом фудбалу
Омладинска лига „Rowing“
Завршена Чурушка регата 2009.
Традиционална Чурушка регата

Чурушка регата

executed at 0.0141s