Ова Интернет презнетација је покренута са циљем да поред промоције самог места и МЗ Чуруг омогући и бржу, модернију комуникацију како са грађанима наше месне заједнице тако и са свима другима који су заинтересовани за свакодневна дешавања, као и решавање животних проблема у Чуругу.
         Овде можете пронаћи актуелне информације о раду месне заједнице Чуруг, о дешавањима у нашем месту, а такође и много других занимљивости о њему.
         За оне који нас тек упознају, издвајамо да су у Чуругу рођени Тодор Илић - сликар, Милош Светић - писац, Лазар Пачу - политичар и државник, Јован Туцаков - научник и природњак, Петар Коњовић - композитор. Посебан раритет представља то што је у Чуругу рођено 17 академских сликара...
     
 
Актуелно   Локалне вести   Матичне службе Општина Жабаљ   Систем 48 сати Туристичка понуда    Привреда    Инвестиције   Контакт

 

Актуелно
МЗ Чуруг
Упознајте Чуруг
Привреда
Друштво
Култура
Спорт
Магазин Равница
Контакт

Електронска пошта
Webmail
www.curug.rs


Магазин Равница
Туристичко - пословни информатор Шајкашке
www.ravnica.info

Сеоска библиотека и читаоница

        Чуружани су волели и добру књигу јер су схватали коју корист имају од ње. Тако је црквена читаоница основана 1870. године. Имала је релативно мало књига. Било је око 400 разних наслова, народних песама, дела Лазе Лазаревића, Јанка Веселиновића, Хофмана, Адамова, Шмилта, Жил Верна, Видаковића, Вукове народне песме. Сеоска читаоница отпочела је са радом 1901. године. На основу одлуке чурушке општине основан је фонд од 2.000 форинти за набавку књига за српску и мађарску читаоницу. Тај фонд је био намењен само за куповину књига за мађарску читаоницу. Међутим, Срби су се жестоко жалили и после тога за српску читаоницу је издвојено 2/3 фонда, а 1/3 новца за мађарску читаоницу. Набављене су тако нове књиге из историје, песме и приповетке, а уплаћено је и за новине Застава, које су се читале у читаоници.
        Почетком XX века културни живот у Чуругу доживљава пуни развој и напредак. Читаоница повећава књижни фонд. Све је више наслова из српске књижевности. Траже се песме из српске прошлости, као и приповетке и романи. Читаоница је била смештена у центру села, у Светосавском дому. За време Првог светског рата, од 1914. до 1918. године свим облицима културног живота на српском језику је забрањен рад.
        Од 1918. године, после ослобођења од Аустроугарске монархије, оживљава и културни живот у Чуругу. Набављају се нове књиге и фонд књига у читаоници достиже бројку од неколико хиљада наслова. Библиотекари су били углавном учитељи који су књиге издавали два пута месечно. Први покретачи рада читаонице су били инж. Марко Каћански и учитељ Јован Весић. Читаоницу су помагали и добротвори. Давали су прилоге за набавку књига, а породица Касапиновић јој је поклонила део своје приватне библиотеке. Први библиотекар у Чуругу је био парох Василије Теофановић, а касније, Живко Ћурчин, Сава Ћурчин, учитељица Јелка Лазић и Мила Станишић. Тек 1960. године први дипломирани библиотекар је била Богданка Каћански. Библиотека никада није имала своју зграду, односно своје наменске просторије. Често се селила из једне у другу зграду, што се показало као штетно. Код сваког пресељавања долазило је до оштећења књига, после којих неке нису више биле за употребу. Од шездесетих година прошлог века књижница са читаоницом у Чуругу је спојена са читаоницама из Жабља, Ђурђева и Госпођинаца у једну, општинску установу. Од тих година у Чуругу, као и у другим местима наше општине, књижнице са читаоницама раде свакодневно пуно радно време, као и све друге установе.
       
Данас чурушка Библиотека има око 13.000 наслова. Чуруг је имао, а и сада има доста заинтересованих читалаца.

 

Кликом на линк "Додајте свој коментар" добићете формулар
путем којег можете написати свој коментар.

Додајте свој коментар

Sanacija crkve sv. Vaznesenja Gospodnjeg
Čurug 2009.

Најновије на сајту:

Састави Савета месних заједница у местима жабаљске општине
Епископ Порфирије освештао ново звоно за Световазнесенски храм у Чуругу
Одржан Збор грађана МЗ Чуруг
Збор грађана Чуруга
Активности МЗ Чуруг у отклањању последица актуелних временских непогода
Извештај о раду Месне заједнице Чуруг у 2010. години
Сеоски турнир у малом фудбалу
Омладинска лига „Rowing“
Завршена Чурушка регата 2009.
Традиционална Чурушка регата

Чурушка регата

executed at 0.0242s