Ова Интернет презнетација је покренута са циљем да поред промоције самог места и МЗ Чуруг омогући и бржу, модернију комуникацију како са грађанима наше месне заједнице тако и са свима другима који су заинтересовани за свакодневна дешавања, као и решавање животних проблема у Чуругу.
         Овде можете пронаћи актуелне информације о раду месне заједнице Чуруг, о дешавањима у нашем месту, а такође и много других занимљивости о њему.
         За оне који нас тек упознају, издвајамо да су у Чуругу рођени Тодор Илић - сликар, Милош Светић - писац, Лазар Пачу - политичар и државник, Јован Туцаков - научник и природњак, Петар Коњовић - композитор. Посебан раритет представља то што је у Чуругу рођено 17 академских сликара...
     
 
Актуелно   Локалне вести   Матичне службе Општина Жабаљ   Систем 48 сати Туристичка понуда    Привреда    Инвестиције   Контакт

 

Актуелно
МЗ Чуруг
Упознајте Чуруг
Привреда
Друштво
Култура
Спорт
Магазин Равница
Контакт

Електронска пошта
Webmail
www.curug.rs


Магазин Равница
Туристичко - пословни информатор Шајкашке
www.ravnica.info

ДИМИТРИЈЕ ВЛАХОВИЋ

(1739-1822) Епископ буковински
        Епископ Данило - световно Димитрије Влаховић, рођен је у Чуругу, где је као свештеник од 1764 - 1768. године обављао своју прву парохијску службу, 25. јануара 1771. године замонашио се у манастиру Ковиљ, добивши име Данило. Убрзо после монашења, митрополит карловачки Мојсије (Путник) упућује архимандрита Данила у Буковину, која је у то време припадала Карловачкој митрополији, ради организовања црквеног живота и просвете.
        Из рукописа „Извештаја конзилијарног канцелара" обласне власти Штота, који се чува у Рукописном одељењу Матице српске у Новом Саду под инвентарним бројем М. 11.512, сазнајемо да је чин устоличења новог владике извршен на Светој литургији у Черновицу 14. октобра 1789. године уз присуство мноштва народа, племства и свештенства. Као представник Дворског ратног већа присуствовао је генерал барон Фрајхер фон Бек, а испред Округа кочинског дистрикта земаљски комесар Зулкијевич, који је у приступној беседи прочитао одлуку владе о именовању. Током чина устоличења пристигла је и писмена представка карловачког митрополита у којој се изражава сагласност са именовањем епископа Данила за поглавара Буковинске епархије. Тим чином окончани су вишегодишњи преговори, од почетка координирани од стране Илирског дворског посланства, задуженог за питања православља у Аустро-угарској монархији и Угарске дворске канцеларије, око јурисдикције над овом Епархијом.
        Према писању епископа шумадијског Саве у књизи Српски јерарси, задатак новог владике, због кога је он и био послат у Буковину од стране државних власти после издавања Духовног регламона цара Јосифа 1786. године, био је да се постара око спровођења црквеног уређења у тој црквеној области. Истовремено, дата му је на управу и Богословска школа у Сучави, коју нови епископ Данило исте, 1789. године премешта у Черновице, седиште Епархије. Захваљујући великом залагању епископа Данила, ова Богословска школа 1785. године прераста у чувени Богословски факултет, на коме су дипломе, а и докторате богословских наука одбранили многи будући епископи тадашњих покрајинских цркава.
       Епископ Данило (Влаховић) је својим ревносним епископским служењем дао значајан допринос, како развитку црквеног живота у Епархији, старајући се о квалитетном образовању повереног му свештенства, тако и бригом за сиротињу, независно на верску припадност, а нарочито просвећивању народа. За те сврхе основао је 1789. године хришћански интерконфесионални завод за сиромашне. Његова брига за црквену просвету, која је оскудевала у црквеним књигама на црквенословенском језику, види се и из упорних захтева упућених Новаковићевој ћирилској штампарији у Бечу да се за потребе Буковске епархије одштампају црквене и школске књиге на црквенословенском и румунском језику.

Из књиге Српски јерарси епископа шумадијског Саве.

 

Кликом на линк "Додајте свој коментар" добићете формулар
путем којег можете написати свој коментар.

Додајте свој коментар

Sanacija crkve sv. Vaznesenja Gospodnjeg
Čurug 2009.

Најновије на сајту:

Састави Савета месних заједница у местима жабаљске општине
Епископ Порфирије освештао ново звоно за Световазнесенски храм у Чуругу
Одржан Збор грађана МЗ Чуруг
Збор грађана Чуруга
Активности МЗ Чуруг у отклањању последица актуелних временских непогода
Извештај о раду Месне заједнице Чуруг у 2010. години
Сеоски турнир у малом фудбалу
Омладинска лига „Rowing“
Завршена Чурушка регата 2009.
Традиционална Чурушка регата

Чурушка регата

executed at 0.0138s